Nedavna istraživanja sugeriraju da kivi može imati niz zdravstvenih blagodati, od kojih je jedna ključna za oporavak od (intenzivnog) vježbanja.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrients, elitni trkači koji su jeli dva kivija dnevno tijekom mjesec dana smanjili su oksidacijsku štetu zbog intenzivnog fizičkog treninga.

Sportaši koji rutinski treniraju visokim intenzitetom obično uzimaju veliku količinu kisika kad vježbaju, objasnio je nutricionist Matthew Kadey.

Iako je kisik neophodan za mišićnu kontrakciju, udisanjem previše tvari može se povećati i broj slobodnih radikala u tijelu.

Što je oksidativni stres?

Oksidativni stres s vremenom može oštetiti DNK, kao i esencijalno masno tkivo i proteine u tijelu. Zbog toga se mogu pojaviti zdravstveni problemi, uključujući hipertenziju, dijabetes, aterosklerozu, pa čak i Alzheimerovu bolest.

Oksidativni stres može uzrokovati intenzivno vježbanje, ali i konzumiranje pesticida koji su na voću i povrću, onečišćivača u zraku, pa čak i konzumiranje hrane koja je bogata šećerom, mastima i alkoholom.

Zbog toga je ključno jesti hranu bogatu antioksidansima kako bi se popravila ravnoteža, a upravo je kivi bogat antioksidansima. Eat this je naveo nekoliko glavnih zdravstvenih prednosti zašto bi trebali redovito jesti kivi.

Istraživači iz Japana su u studiji otkrili da su oni koji su jeli kivi dva puta dnevno smanjili štetne učinke vježbanja izazvanih oksidativnim stresom povećavajući razinu antioksidansa.

Drugo istraživanje pokazalo je da kivi sadrži antioksidativna svojstva koja se mogu boriti protiv oksidativnog oštećenja DNA. Jedno istraživanje čak sugerira da antioksidans i vitamin C prisutni u kiviju mogu pomoći u liječenju astme.

  Pročitaj još:

TIJANA DAPČEVIĆ SMRŠALA 45 KILOGRAMA, “NE TREBA NIKAKVA DIJETA”: Sada je otkrila svoju tajnu i pomogla hiljadama žena

Pevačica Tijana Dapčević objavila je na Instagramu svoju fotografiju i pokazala zategnuto teijlo, novu frizuru i izazvala pohvale na račun izgleda, piše Pulsonline.rs.

Tijana je, naime, prvo pokazala novu frizuru, dugu plavu kosu vezanu u rep, ali i trbušnjake i uzak struk.

Inače, Tijana je ranije pričala da se u trudnoći ugojila 45 kilograma i pred porođaj imala čak 115 kilograma.

Bukvalno sam nosila još jednu osobu u sebi. Nisam imala vrat, a ruke su mi bile kao butine. Tada sam riješila da uradim nešto po tom pitanju. Međutim, počela sam da mršavim tek kada sam shvatila da meni ne treba nikakva dijeta, nego da promijenim način života.

Mi žene imamo nevjerovatnu blokadu u glavi kada se pomene riječ dijeta. Tada mislimo samo o hrani i o tome šta ćemo da jedemo, a šta ne smijemo”, rekla je pevačica tada za domaće medije i otkrila da dan sada započinje ovsenim pahuljicama sa čijom i crvenim voćem, za ručak obično jede ćuretinu s povrćem, a za večeru brancin ili oradu uz salatu.

– Imala sam krizu u početku, ali sam dala sve od sebe da izdržim. Svi treba da se hranimo bez šećera, brašna i mlijeka. Tako ćemo doći do željene kilaže, međutim, kao i ostale žene i ja se često opustim pa se ugojim – rekla je Tijana.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *