Smokve mnogi nazivaju prirodnim “slatkišima”, jer su izuzetno bogate šećerom. Pored toga, one sadrže i proteine, ali i kalcijum, vitamin K, kalijum, gvožđe i magnezijum.

U sezoni, ostaju svježe svega desetak dana nakon branja, ali su zato dostupne tokom cijele godine u sušenom stanju. Zbog šećera, treba ograničiti njihovu konzumaciju, ali drugi sastojci su blagotvorni za cijeli organizam.

Preporučuju se svima koji imaju problema sa zatvorom, jer funkcionišu kao prirodni laksativ. Visok sadržaj vlakana čini ih idealnim za zdravlje crijeva. Ljekari ih savjetuju kao vrstu prebiotika – hrane za korisne bakterije u našem stomaku.

Smokve treba da jedu svi koji žele da očuvaju gustinu kostiju. Kako starimo, promjene u tijelu dovode do veće absorpcije kalcijuma iz njih, pa treba jesti namirnice koje ga imaju u obilju.

Zahvaljujući značajnoj količini kalijuma, suhe smokve su dobra pomoć za regulaciju krvnog pritiska. Time se organizam štiti i od srčanog i moždanog udara, kao i od ateroskleroze.

S obzirom na količinu vitamina K u smokvama, pacijenti koji uzimaju lijekove za razređivanje krvi treba da se konsultuju sa ljekarom i provjere da li je potrebno da ih u potpunosti izbjegavaju ili mogu da uzmu barem manju količinu.

   Pročitaj još:

Kako sam očistila MASNU JETRU koristeći cveklu na ovaj način

Vremenom naše tijelo počinje da stari i samim tim dolazi do njegovog slabijeg rada.

Rješenje za taj problem je nekada zaista najbolje pronaći u prirodi.

Kada dođe do problema sa crijevima, te se uz to javi malaksalost, slabija funkcija jetre ili slabljenje vida, u tom slučaju od velike pomoći može biti crveno povrće – cvekla.

Cvekla u sebi sadrži dosta vlakana, tako da može da poveća masu stolice, odnosno pomoći će vam da očistite debelo crijevo.

Ono što će vam biti potrebno su sljedeće stvari:

tri cvekle
dvije glavice luka
maslinovo ulje
sirće i malo soli
Upute za pripremu recepta:

Oljuštite cvekle i kuhajte ih dok ne omekšaju a zatim ih isjeckajte na komadiće i stavite u posudu.

Napominjemo da cvekla ne mora biti potpuno raskuhana i mehka. Može se kuhati i samo desetak minuta, taman koliko da je dezinfikujete, jer ona ipak raste u zemlji. Naravno, cvekla je tada tvrda, ali je vi takvu možete i sitno narendati. Proces ponovite sa lukom i dodajte ga u posudu i zatim dodajte malo ulja, soli i sirćeta, te poslužite ukusnu salatu. Svakodnevno konzumiranje će očistiti vaše debelo crijevo, jetru i pospješiti vid.

Pripremite ga i vi, jako je dobar!

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *