Mandarina je kiselo slatki citrus iz jugoistočne Azije koji se na našim područjima uzgaja tek od 19. stoljeća.

Unatoč tome, teško je zamisliti jesen i zimu bez ovoga slasnog voća. Otkrijte zašto bi ju trebali jesti još češće, te kako je uvrstiti u svakodnevnu kuharsku rutinu.

 

1. Pomaže kod prehlada i gripa

Mandarina je poput drugog citrusnog voća odličan izvor vitamina C koji je važan za imunitet tijela i borbu protiv sezonskih bolesti čije simptome ublažava i ubrzava oporavak. U stotinu grama narančastog voća koje je ime dobilo prema boji uniforme kineskih javnih službenika, nalazi se oko 30 miligrama ovog nutrijenta, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.

 

2. Otapa višak kilograma

Zbog malenog udjela masti i soli mandarina se smatra niskokaloričnom namirnicom koja se preporučuje uvrstiti na jelovnik osoba koje pokušavaju izgubiti višak kalorija. Ubrzava i metabolizam te tako pomaže u topljenju masnih jastučića na predjelu trbuha. Citrusi imaju i nizak glikemijski indeks koji pomaže uravnotežiti razine šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.

3. Ubrzava probavu

Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti niti na bijelu vlaknastu ovojnicu koja obavija plod s unutarnje strane kore. Jedete li puno ugljikohidrata i masti ovaj će dio citrusnog voća prepun dijetalnih vlakana pomoći ubrzati uspavanu probavu, tačnije peristaltiku crijeva te tako smanjiti djelovanje štetnih rezultata probave na stjenke tog organa.

4. Čuva srce i kardiovaskularni sistem

Mandarina je dobar izvor kalija koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava. Hranjive tvari u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg kolesterola na stjenkama arterija što može dovesti do srčanog udara.

5. Prirodni antiseptik

U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u dišnom sustavu, a ima opuštajući utjecaj na živčani sustav, pa se preporučuje koristiti kod tjeskobnih situacija ili ako ste pod stresom.

Oprez!

Mandarina poput drugog citrusnog voća sadrži dosta oksalata pa se zato ne preporučuje osobama s sklonošću prema bubrežnim i žučnim kamencima i drugim bolestima.

Savjet plus:

Mandarina se najčešće jede svježa nakon guljenja kore, ali može se iskoristiti za pripremu slatkih jela u želeima, sladoledima, kremama i džemovima.

 

Sok mandarine odličan je sastojak za marinadu mesa i riba, a ako imate na raspolaganju organski plod – upotrijebiti i koricu.

Pročitaj još:

JEDAN SOK JE “BOMBA” ZA POVIŠEN HOLESTEROL: Nutricionistkinja otkrila sjajan domaći lijek za ovaj problem, ODMAH ISPROBAJTE

Holesterol je jedna od stvari koja je organizmu potrebna da normalno funkcioniše, ali ako ga ima previše, može da ima ozbiljne posljedice po zdravlje. Na primjer, tijelu je potreban holesterol za ćelije, ali ako ga ima previše i taloži se, značajno povećava rizik od srčanih bolesti i infarkta.

Srećom, određene promjene životnih navika mogu da pomognu u spuštanju holesterola – prestanak pušenja, smanjenje konzumiranja alkohola, zdravija ishrana, ali i napici.

“Napici sa antioksidantima su ključni kada želite da izbalansirate nivo holesterola, a sok od brusnica bez šećera je jedan od najboljih napitaka za one koji imaju povišen holesterol”, kaže nutricionistkinja Kortni D’Anđelo.

Ovaj sok je, naglašava ona, tako delotvoran zbog prirodnih sastojaka u brusnicama.

“Brusnice sadrže moćne antioksidante, koji dokazano snižavaju loš holesterol, a povećavaju nivo dobrog holesterola. Taj proces pomaže u održavanju prirodnog, zdravog balansa nivoa holesterola”, objašnjava D’Anđelo.

Ukoliko odlučite da pijete sok od brusnice, važno je samo da kupujete one koji su bez šećera ili da ga pravite sami – nutricionistkinja D’Anđelo upozorava da šećer snižava nivo dobrog holesterola.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *