Ovih dana, kad je već uveliko u toku sezona trešanja, čuli smo da ljudi masovno ne bacaju koštice, već ih gutaju. I to ne jednu, dvije koje slučajno zapadnu. Koliko to može da bude opasno, za portal Zadovoljna priča gastroenterološkinja Vladislava Bulat.

Od ljekara hitne pomoći se može čuti kako malo-malo imaju intervenciju jer je neko trešnje ili višnje jeo cijele – sa sve košticama.

To nije nimalo naivno.

„Bilo koje koštice od voća, i kod mladih, ali posebno kod starijih, mogu da naprave veliki problem u gastroenterološkom traktu. Naime, s godinama se zbog slabosti mišića javljaju proširenja u debelom crijevu, poput džepova. Tu koštice mogu da zapadnu i ostanu i to se onda obično rješava hirurškim putem“, kaže za portal Zadovoljna.rs gastroenterološkinja Vladislava Bulat.

Pritom, to nije jedini problem koji koštice mogu da izazovu.

„Koštice ne mogu da se svare i, ako neko ima bilo kakav problem sa slabijem varenjem, koštice se duže zadržavaju i mogu vremenom da nabubure i naprave problem i kod mlađih.“

Doktorka kaže da manja količina ne bi trebalo da izazove komplikacije, ali ako se najedemo dosta koštica, moguće su tegobe.

Vladislava Bulat napominje da zato bilo koje koštice jednostavno treba izbjegavati. Osim toga, kaže i da posebno treba biti obazriv sa aronijom.

„Ona se ne ubraja direktno u koštičavo voće, ali mnogi ne znaju da maksimalno treba da pojedete 10 bobica jer su u suprotnom moguća vezana crijeva.“

  Pročitaj još:

SMANJITE ŠEĆER U KRVI BEZ LIJEKOVA: Dovest ćete u red dijabetes za samo mjesec dana

Dijabetes je takozvani “tihi ubojica” jer njegove simptome nerijetko podrazumijevamo pod to da nije riječ ni o čemu ozbiljnom.

Naime, u dijabetesu se visoka glukoza u krvi ponaša kao otrov, a često je prati i povišen krvni tlak i povišena razina lipida u krvi.

Grančice borovnice, otkinute zajedno sa lišćem su efikasno sredstvo za smanjenje šećera u krvi.

Šećerna bolest, dijabetes, očituje se simptomima poput ovih:

Snažna žeđ ili suha usta
– Učestala potreba za uriniranjem
– Izrazita želja za hranom
– Neobjašnjivo mršavljenje (iako normalno jedete)
– Slabost i umor
– Učestale infekcije (kod žena gljivice na genitalnom području)
– Ogrebotinama po tijelu treba dugo vremena da zacijele
– Zamagljen vid

Priroda donosi mnogo načina kako se boriti s ovom bolešću, a jedan od njih leži u bobičastom voću – borovnicama, odnosno njihovim grančicama. Prema narodnoj medicini, recept koji donosimo smanjuje razinu šećera u krvi kroz mjesec dana.

Potrebno je jednu žlicu usitnjenih grančica borovnice staviti u posudu te ih preliti čašom kipuće vode i kuhati tako deset minuta. Tako pripremljen čaj potrebno je ostaviti da odstoji sat vremena u otklopljenoj posudi.

Procijeđeni čaj treba popiti u malim gutljajima kroz dan i takav postupak ponavljati mjesec dana.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *