Šljive su među najjeftinijim i najlakše dostupnim voćem kod nas. Jedemo ih svježe, sušene, u obliku džema ili u kolačima, toliko su lake za upotrebu i ukusne da nema osobe koja ih ne voli.

A da li ste znali da su šljive odličan saveznik našeg zdravlja? Ljudi koji bi trebalo da kontrolišu nivo glukoze u krvi trebalo bi da uvedu šljive u ishranu. Povišen šećer koji vodi u dijabetes može se stabilizovati unosom hrane koja ima nizak glikemijski indeks, a šljive spadaju u takve namirnice.

 

Ugljeni hidrati kao što je šećer se vare i apsorbuju različitom brzinom, i hrana koja ima nizak glikemijski indeks obično se u tijelu sporije pretvara u šećer. Zato se preporučuje kod onih koji paze na glukozu u krvi jer neće dovesti do naglog “skoka” šećera, a samim time ni naglog pada koji ga prati.

Hrana niskog glikemijskog indeksa tako održava šećer stabilnim bez naglih promena, ali to nije jedino što šljive čini odličnim za ishranu. Bogate su hlorogenom kiselinom, polifenolom koji reguliše apetit, a podižu i nivo hormona adiponektina koji ima ulogu u regulisanju šećera u krvi.

 

 

Već znate da su šljive dobre za probavu zbog visokog sadržaja vlakana, a studija u “Britanskom medicinskom žurnalu” utvrdila je i da unošenje svježih i suhih šljiva može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

  Pročitaj još:

Napravite vlastitu ‘vitaminsku bombu’ i ojačajte imunitet!

Vaš organizam će se uz ovaj recept preporoditi! Donosimo vam prirodan lijek za borbu protiv svih virusa koji haraju ovih zimskih dana. Napravite vlastitu ‘vitaminsku bombu’, svoje prirodno sredstvo za jačanje imuniteta koje mogu konzumirati i djeca i odrasli.

Sastojci:

– 100 g suhog grožđa
– 150 g oraha
– 100 g badema
– kora od dva limuna
– 100 g suhih marelica
– 100 g suhih šljiva
– 250-300 g meda

Priprema:

Sameljite suho grožđe, orahe, bademe i limunovu koru. U smjesu dodajte sok od dva limuna, čiju ste koru prethodno samljeli. Sve dobro promješajte.

U smjesu dodajte samljevene suhe šljive i suhe marelice. Opet sve dobro promješajte. Na kraju u smjesu dodajte med i opet promješajte. Ostavite sve da odstoji na tamnom mjestu 1-2 dana. Teglu s ‘vitaminskom bombom’ čuvajte u hladnjaku.

Konzumiranje:

Djeca starija od 3 godine konzumiraju jednu žličicu dva puta dnevno. Odrasle osobe konzumiraju 1-2 žlice tri puta dnevno.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *