Svoju ispovijest o tome kako je pronašla fantastičnu metodu – zaspati brzo uvijek i svuda, priča Alina Gonsales, piše

„Sve je počelo nedjelju dana prije vjenčanja mog najboljeg druga. Tada su moj umor i nervoza dostigli kritičnu tačku. Nikako nisam mogla da zaspim. Sve zbog toga što sam morala da pripremim govor.

Moja stidljivost i nervoza nisu mi davali da spavam.

Nakon tri dana nesanice i briga o predstojećem vjenčanju, zatražila sam savjet od nevjestine majke. Ona mi je predočila jednu metodu, koja je trebala da pomogne.

Ja sam njoj povejrovala, jer ta žena već dugo godina sprovodi seanse meditacije i posjeduje licencu za obavljanje zdravstvene prakse. Šta da kažem, njen savjet mi je zaista promijenio zivot! Ovu metodu najbolje je zapamtiti kao „4-7-8“.

Ono što treba uraditi je sljedeće:
Smjestite se u ležeći položaj, tako da vam bude udobno i toplo.

1. Zatvorite oči i duboko udahnite vazduh kroz nos. Udisaj punim plućima treba da traje pune 4 sekunde.

2. Nakon toga zadržite vazduh, odnosno dah u plućima, punih 7 sekundi.

3. Nakon toga počnite lagano da ispuštate vazduh iz pluća kroz usta u trajanju punih 8 sekundi.

4. Zatim ponovite cijelu proceduru 4-7-8.

Dok ovo radite možete brojati sekunde u sebi i u tome trajanju pratiti postupke disanja.

Tako je sve jednostavno. Ova disajna vežba usporava naš srčani ritam, i smiruje. Pri tome, sve se to dešava veoma

brzo – samo nekoliko ponavljanja. Iako izgleda kao besmislica, to zaista djeluje.

Kako djeluje: Nisam mogla da dočekam da isprobam ovu «šalu» u praksi. Na moje potpuno iznenađenje, probudila sam se sljedećeg jutra, čak ne shvativši da nisam izbrojala onih 8 sekundi na izdisaju već poslije drugog ponavljanja!
Evo, šta sam saznala o ovome efektu:

Kada osjećate stres, zabrinutost ili anksioznost, količina adrenalina u krvi raste, a disanje postaje plitko i ubrzano. Metoda, o kojoj mi je ispričala ova žena, djeluje kao sedativ. Zadržavanje daha sa posebno sporim izdahom neminovno usporava srčani ritam. To je fiziologija.

Takođe, ova metoda smiruje vaš um. Samo zato, što morate stalno brojati u sebi, i biti skoncentrisan na disanje. U tom trenutku vi to ne shvatate, ali vaš nervni sistem polako će se smirivati, a osećaj zabrinutosti nestajati. To će vam reći bilo koji neurolog.

Kao rezultat, vaše cijelo tijelo se opušta. Po brzini i snazi efekta, ova metoda slična je anesteziji. Izučavanjem ove tehnike bavio se doktor medicinskih nauka sa Harvarda, Endru Vejl. On je utvrdio da metoda „4-7-8“ već nekoliko vijekova poznata indijskim jogama.

Oni su je koristili prilikom meditiranja, za postizanje potpune relaksacije. Dakle, možemo zaključiti da je potpuno bezopasna. Doktor Vejl preporučuje da metodu primjenjujete u početku svakog dana dva puta čime ćete je usavršiti i uvijek moći primijeniti kada vam je potrebno.

   Pročitaj još:

Hrana koja razara želudac: Ove namirnice nikako ne jedite pred spavanje!

Određene namirnice mogu da preopterete žuludac, izazovu bolove i poremete san. Ovu hranu izbjegavajte u kasnim večernjim satima Prvo pravilo kog bi trebalo da se držimo kad nas kasno uveče uhvati glad jeste da ne jedemo previše.

U večernjih satima organizam traži laganiju hranu, a ako pojedete nešto jače, to će biti loše po vaš želudac. Opteretiće ga, biće potrebno puno vremena da svari hranu, mogu se javiti bolovi, a ujedno ćete poremetiti i san.

Želudac prosječne osobe potroši 3 sata da bi potpuno preradio hranu i da bi ona došla do creva, pa je jasno da su kasni obroci loša ideja. Ovu hranu je najbolje izbegavati:

Masna hrana
Zaboravite na sladoled, keksove, hamburgere i sve namirnice sa velikim udjelom štetnih masnoća jer na želudac djeluju isto kao alkohol. Da bismo svarili masti iz hrane, treba više vremena. Dobro je jesti masti u umerenim količinama ukoliko želite da budete siti između obroka, ali pred spavanje ovu hranu izbjegavajte jer će izazvati osećaj težine u stomaku, a neretko i bolove.

Mlijeko, jogurt, avokado, orašaste plodove, sladoled i maslac treba izbjegavati. Među najštetnijim namirnicama je svakako punomasni sir.
Čokolada
Osim velikog udjela masnoća, sadrži i kofein koji se nalazi u kakao puteru, ali i teobromin koji podstiču želudačni refluks.

Kisele namirnice
Oko 10 posto mladih ljudi pati od refluksa, a mnogi ne znaju da bi uzrok mogla biti kisela hrana koju jedu uveče. Uobičajeni simptom je žarenje u zadnjem dijelu grla, ili u grudima. Problem je u tome što se sadržaj želuca pomalo vraća u grlo, što se u ležećem položaju dodatno pogoršava.

Uzrok može biti začinjena i pržena hrana, kao i svi obroci bazirani na soku od paradajza koji su vrlo kiseli, pa ih treba skloniti sa liste onih koji su dozvoljeni prije odlaska u krevet.
Orašasti plodovi
Bile one zasićene ili nezasićene, za želudac su masnoće uvijek loše u večernjim satima.

Bez obzira na to što je orašasto voće uglavnom puno dobrih masnoća, treba ga izbjegavati prije spavanja. Najgore će na vas djelovati orasi, kikiriki i indijski oraščići, a za želudac su najlakši bademi i pistaći.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *