Vrtoglavica, mučnina i pulsirajući bol u glavi česti su pratioci promjene vremenskih prilika.

Smjena toplog i hladnog vremena i kolebajući vazdušni pritisak utiču i na potpuno zdrave osobe, koji se tada osjećaju umorno i malaksalo, a glavobolje muče posebno one s neregulisanim krvnim pritiskom.

Okidači za jake glavobolje su promjene vlažnosti vazduha i temperature, nevrijeme, suh vazduh.

Kako da pomognemo sebi u ovim slučajevima, objasnila je doktorka opšte medicine Slavica Aranđelović.

“Problem meteoropatije povezala bih sa klimatskim promenama. Klimatske promene se dešavaju oduvijek, da se ne bismo plašili, one se dešavaju na 11 godina a na 400 godina dolazi do velikih promjena, sada smo u tom ciklusu. Postavlja se pitanje zašto naši preci nisu imali te probleme.

 

U posljednje vrijeme svi imamo veliki problem sa meteoropatijom. Negdje do 20. vijeka čovjek je živio u saglasju sa prirodom, danas je malo drugačije, uništili smo svoje aure. Kad govorimo o vremenskim promenama, govorimo o dnevnim i sezonskim. A one izazivaju poremećaj naših funkcija.

Moramo više da se povežemo sa prirodom”, objasnila je dr Slavica u emisiji “Puls Srbije” na “Kurir televiziji” i otkrila kako da se rešimo tegoba koje uzrokuje meteoropatija.

“Moramo da promijenimo svoje navike, da se više povežemo sa prirodom. Ljudi su postali zavisni od društvenih mreža. Preporučila bih svima da prilikom buđenja urade jednu vježbu.

Rastezanje u krevetu, po buđenju treba se potapšati svuda po tijelu, dobro treba da se protrljaju oči i ušne školjke. Na ušnoj resici se nalazi sav teret glave, posebno tu treba da istrljamo kako bi se energija pokrenula duž kičmenog stuba. Šakama se treba posvetiti, treba da izmasiramo prvo sredinu dlana, pa potom treba da se masira posljednji članak na svakom prstu.

Vidjećete ubrzo pozitivne zdravstvene promene”, posavjetovala je dr Aranđelković.

   Pročitaj još:

Jako korisno: Koje vrste glavobolja postoje i šta one znače

Kada nas zaboli glava nakon velike proslave ili nedostatka sna, ne brinemo previše. Možete popiti pilulu i uskoro zaboraviti na nelagodnost! Ali kada bol dođe iznenada, bez preduslova i očiglednih razloga, ovo je alarmantni simptom.

 

Tijelo nas odmah obaveštava o problemima koji su se pojavili. Ako imate oštru glavobolju, obavezno saznajte šta nije u redu u tijelu. Ovo će vam pomoći da se zaštitite od ozbiljnih bolesti ili da ih na vrijeme izliječite. Pored toga, suočivši se sa izvorom glavobolje, odnijet ćete beskompromisnu ​​pobedu nad njom!

VRSTE GLAVOBOLJE

Bol u temporalnom predijelu glave i bol u verteksu
Bol u slijepočnicama može ukazivati na razne kvarove u tijelu. Nedostatak sna, promjene hormonalnog nivoa, intoksikacija i smanjenje intrakranijalnog pritiska mogu izazvati bol. Takođe, bolovi u slijepoočnicama su tipični za pojavu prehlade ili gripa.

Ako se bol u ovom dijelu glave poveća i izazove čudne senzacije poput mučnine, svakako treba da posjetite ljekara. Ne zanemarujte oštar bol u potiljku. Takve bolne senzacije često su znaci predstojećeg krvarenja.

Glavobolja ujutru

Ako se često budite sa glavoboljom, a da istovremeno ostanete ljubitelj trezvenog načina života, ovo nije dobar signal od tijela.

Jutarnje glavobolje mogu ukazivati na apneju tokom spavanja, probleme sa pritiskom, pa čak i na tumor na mozgu. U ovom slučaju pregled je neophodan!

Bol oko oka i bolovi u jagodicama

Glavobolja klastera ili bol u očima jedna je od najgorih senzacija. Gotovo je nemoguće izdržati ove napade! Savjetujemo vam da se obratite dobrom neurologu ako vas je takav bol iznenada posjetio.

Može ukazivati na abnormalnosti u hipotalamusu, naglo širenje krvnih sudova u mozgu i abnormalnosti u kardiovaskularnom sistemu. Bol u jagodicama i čelu može ukazivati na pojavu sinusitisa.

Glavobolja i vrtoglavica

Često glavobolju mogu pratiti prateći dosadni simptomi: vrtoglavica, mučnina, zamućenost očiju, bol u vratu, pulsirajući napadi.

Osteohondroza, prošle traume glave, hormonalni poremećaji, neuroze i depresija mogu izazvati sličan bol. Vrlo često klasičnu migrenu prate slični fenomeni.
Pratite način ishrane, spavanja i odmora prije nego što se obratite ljekaru. Važno je znati svaki mali detalj kako bi specijalista mogao pravilno dijagnozirati!

„Teška“ glava i osjećaj zatezanja u gornjem dijelu glave
Ako se čini da se glava privremeno pretvorila u bundevu, nije tako loše!

Glavobolja napetosti je jedna od najčešćih i može biti uzrokovana prekomernim radom, nedostatkom kiseonika, smanjenom motoričkom aktivnošću i intenzivnim nervoznim osjećanjima, piše DNEVNI. Dobro se odmorite i naspavajte, to će vam pomoći da se nosite sa bolom!

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *