Koja namirnica je odlična za prevenciju demencije – hrana za mozak koja čuva pamćenje u starosti!

Demencija je bolest koja se kod starije populacije sve više pojavljuje. Zbog toga je važno da mislimo na zdravlje svog mozga cijelog života, da ga razvijamo, učimo, imamo kvalitetan san, ali i da pažljivo biramo hranu koju unsimo u tijelo.

 

Vladeta Jerotić, čuveni srpski akademik govorio je da učenje jedne pjesmice ili molitve može značajno pomoći u očuvanju pamćenja. Zbog toga se trudite da svakodnevno naučite nešto novo, usvojite nova znanja pročitate nešto vrijedno i tako trenirate svoj mozak.

Stručnjaci ističu da izbior određene hrane takođe možemo aktivirati i hraniti moždane vijuge, a jedna od vodećih jeste ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama.

 

Omega-3 masne kiseline predstavljaju najbolje nutrijente za mozak, a namirnica kkja ih najviše ima jeste masna riba. Istraživnaja pokazuje da konzumiranje masne ribe barem jednom nedeljno može pozitivno da utiče na mozak i smanji rizik od demencije u starosti.

Od masnih riba izdvajaju se losos, skuša, tuna i haringa koje imaju najviši nivo omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Osim što povoljno deluju na mozak, namirnice bogate omega-3 odlične su za smanjenje rizika od srčanih bolesti i regulišu nivo triglicerida, smanjuju rizik od artiritisa.

 

Na koje načine omega-3 masne kiseline pomažu našem mozgu i nervnom sistemu

Čuvaju zdravlje ćelijskih membrana
Olakšavaju komunikaciju između neurona
Pomaže u sintezi i funkciji neurotransmitera
Podržavaju protok krvi u mozgu
Pomažu u rastu moždanog tkiva
Podržavaju spoznaju, uključujući pamćenje
Smanjuju rizik od anksioznosti i depresije
Smanjuju rizik od demencije

 

Potrudite se barem jednom nedeljno da jedete masnu ribu uz povrće ili žitarice za zdravlje mozga i cijelog organizma.

 

  Pročitaj još:

PRVI ZNAK DEMENCIJE JAVLJA SE U USTIMA: Ako ovo osjećate hitno se javite ljekaru

Demencija je specifična po tome što značajno ometa svakodnevni život

Suva usta su jedan od prvih simptoma ove bolesti. Kada razmišljamo o zdravlju naših zuba, prvo što nam padne na pamet je blistav osmijeh i svjež dah, iako neka zdravstvena stanja mogu izazvati loš zadah bez obzira na to koliko temeljno peremo zube i čistimo ih koncem.

Međutim, oralna higijena je povezana sa našim kompletnim zdravljem na mnogo različitih načina.

Na primer, iako ne možemo automatski da povezujemo zdravlje zuba sa kardiovaskularnim zdravljem, loša oralna higijena je takođe povezana sa većim stopama srčanih bolesti.

Osim toga, stanje u ustima može ukazivati na upozorenja o drugim zdravstvenim problemima, od tumora do hipertenzije.

 

Stručnjaci tvrde da poseban osjećaj u ustima može biti jedan od prvih pokazatelja demencije. „Demencija je poremećaj koji narušava sposobnost pojedinca da pamti, razmišlja ili donosi odluke“, objašnjava Džim Dan, gerijatrijski klinički savetnik i član odbora Senior Helpers. „Demencija nije specifična bolest, već opšti termin koji se koristi za opisivanje grupe simptoma specifičnih za gubitak pamćenja i druga kognitivna oštećenja koja su dovoljno ozbiljna da ometaju sposobnost pojedinca da obavlja svakodnevne aktivnosti“, rekao je on.

 

Iako ne postoji lek za demenciju, rano otkrivanje je i dalje važno. „Sa liječenjem i ranom dijagnozom, možda ćete moći da usporite napredovanje demencije i da održite mentalnu funkciju tokom dužeg vremenskog perioda“, kaže “Healthline”. „Tretmani mogu uključivati lijekove, kognitivni trening i terapiju.

 

“ Neki rani simptomi demencije mogu se javiti godinama prije nego što se osobi zaista dijagnostikuje bolest. I za razliku od gubitka pamćenja i konfuzije, suha usta su potencijalni indikator koji nije uobičajen simptom kognitivnog pada. Povećana zaboravnost je dobro poznati simptom demencije, a suha usta su potencijalni rani simptom demencije.

“Iako suha usta nisu jedan od najčešćih prvih znakova demencije, to može biti jedan od prvih indikatora”, rekao je Rejmond Dačilo, direktor operacija za C-Care Health Services.

 

Voda može biti izazov za one sa demencijom , posebno ako stanje još nije dijagnostikovano“, tvrdi Dasilo, dodajući da nedostatak hidratacije može uzrokovati i smanjenje proizvodnje pljuvačke, što dovodi do suvih usta.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *