Imunitet je moguće ojačati zdravim načinom života: biranom, pravilno balansiranom ishranom koja obiluje vitaminima, zatim, dovoljnom količinom sna, izbjegavanjem stresa i redovnom fizičkom aktivnošću.

Posebno je važno raditi na imunitetu kada je vrijeme promenjivo i sezona je prehlada. Ako se ipak dogodio da nas “uhvati” kijavica i zapuši nam se nos, potrebno je da odmaramo kako bi se organizam regenerisao, da unosimo dodatne vitamine, pijemo čajeve.

Ipak, postoji i jedan savjet koji će vam na prvi pogled djelovati kontraproduktivno – spavanje u mokrim čarapama! Iako se čini da ćemo tako garantovano izazvati prehladu, postoje mišljenja da se tako podiže odbrana imunog sistema i da je pravi spas tokom zimskih mjeseci.Na ovaj način se cirkulacija poboljšava, ali i ublažavaju simtomi prehlade i groznice.

 

Da biste iskoristili sve prednosti ove tehnike, važno je da pratite uputstva korak po korak:

1. Uronite stopala u lavor sa veoma vrućom vodom na 3 minuta.

2. Potopite par čarapa, najbolje pamučnih, u veoma hladnu vodu.

3. Odmah obujte čarape.

4. Nakon toga, potopite noge u hladnu vodu. Iscijedite višak vode iz čarapa.

5. Uzmite još jedan par suvih čarapa i stavite ih preko mokrih.

6. Lezite, prekrijte noge ćebetom i možete spavati kao i obično. Već sljedećeg jutra možete osjetiti ublažavanje tegoba.

  Pročitaj još:

Ovako se pravi liker od mušmula: Moćan napitak koji jača imunitet, čisti jetru, snižava holesterol! (RECEPT)

Ovo voće je izuzetno lekovito, a o njemu se malo govori. Od ovog nepravedno zanemareog prirodnog leka pravi se izuzetan liker koji pomaže kod mnogih oboljenja, ali i kompletno jača organizam. Reč je o mušmulama.

Sad pravo vreme za berbu ovog moćnog voća.

Mušmule su prepune vitamina C, pa zato podižu imunitet, ali i ublažavaju kašalj. Pospešuju rad digestivnog trakta, sprečava nadutost, ako i pojavu gasova.

Osim probave, regulišu nivo lošeg i dobrog holesterola u krvi i čiste jetru i bubrege.

Najbolje bi bilo od ovog voća napraviti liker, kako biste u blagodetima mogli da uživate tokom cele godine.

Za pripremu će vam biti potrebni sledeći sastojci:

600 g zrelih mušmula
500 ml rakije (lozovače ili šljivovice)
250 g šećera

Priprema:

Mušmule dobro operite, zatim osušite i stavite u veću sterilizovanu teglu. Rakiju i šećer stavite u posudu pa na srednje jakoj temperaturi zagrevajte sve dok se šećer ne otopi. Prelijte sve preko mušmula i zatvorite teglu.

 

Stavite je na tamno, hladno i suvo mesto pa je narednih sedam dana svakodnevno jednom protresite. Zatim liker ostavite da miruje minimalno tri nedelje, a nakon toga ga možete procediti i uliti u flaše.

 

Savet: Mušmule se najčešće beru dok su još tvrde i svetle pa se onda ostave da dozrevaju na suvom i hladnijem mestu. Zrele mušmule pre svega ćete prepoznati po boji. Kada sazre, postaju tamnosmeđe, vrlo mekane na dodir i koža im se “nabora”.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *