Svi znamo da pšenica već hiljadama godina unazad služi kao osnovna sirovina ljudske ishrane, a to, imajući u vidu njena hranljiva i korisna svojstva, svakako nije ni čudo.

Cijela zrna ove žitarice su bogata izuzetno korisnim nutritijentima za naše zdravlje i organizam. Upotreba intgralne pšenice u ishrani je korisna i blagotvorno djeluje na čovjekov cjelokupan sistem.

 

Konzumacija kuvane pšenice na redovnom nivou može da djeluje preventivno na pojedina zdravstvena stanja, poput opstipacije i hemoroida.

Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. Pšenica ima veći udio proteina od svih ostalih žitarica.

Ljekovitost integralne pšenice je velika jer cijelo zrno pšenice predstavlja obilje vitamina i minerala.

Posebno su značajni vitamini B kompleksa, koji su izuzetno značajni za ishranu cjelokupnog ljudskog organizma, snagu i imunitet.

Evo za šta je sve korisna kuvana pšenica:

Skuvana integralna pšenica je izvrstan izvor hranljivih sastojaka, sa posebnim akcentom na hranljiva vlakna i minerale. Ona obezbjeđuje optimalnu količinu korisnih materija za ljudski organizam.

Regulacija tjelesne težine

Upotreba integralne kuhane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju tjelesne težine, jer spriječava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predjelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak.

Liječenje hroničnih upala

Kubana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.

Prirodni laksativ

Integralna pšenica, posebno mekinje, djeluju kao prirodan laksativ, budući da su bogate boljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.

Zašto konzumirati integralnu kuvanu pšenicu

Integralna kuvana pšenica sadrži veliki udeo hranljivih materija koje sadrži i samo zrno ove žitarice.

Za razliku od nje, sve druge prerađevine gube značajan dio korisnih sastojaka.

Upravo zbog toga i preovladava trend izbjegavanja pšenice u ishrani, misleći pritom najprije na bijelo brašno i slične proizvode.

Bijelo pšenično brašno ima minimalnu korist za zdravlje, pošto se tokom prerade gubi više od 50 odsto njene hranljive vrijednosti.

Ono je siromašno u vitaminima B kompleksa, vitaminu E, folnoj kiselini, fosforu, cinku, vlaknima, gvožđem i svim drugim elementima.

Kako spremiti kuvanu pšenicu:

Poput drugih žitarica i pojedinih mahunarki, pšenica se najbolje sprema kada se preko noći potopi u vodu. Nakon toga se procijedi i kuha.

Količina vode za kuvanje treba da bude u nivou četiri prsta iznad pšenice. Kuva se oko pola sata do četrdeset minuta na tihoj vatri, da polako vri. Gotova kuvana pšenica može da se konzumira i kao poslastica i kao dio obroka.

Mogu joj se dodavati orašasti plodovi, cimet, med, suvo grožđe, a svima je poznat bogat ukus žita sa šlagom.

Kuvana pšenica je takodje odličan izbor za pripremu ukusne i hranljive obrok salate.

Od sastojaka sam koristila:

300gr pšenice
1,5 šolja sjeckanog peršuna
pola šolje sjeckanih listova nane
1 crveni luk isjeckan na kockice ili kolutove
1 paradajz
nekoliko listova zelene salate
četvrtina šolje limunovog soka
četvrtina šolje maslinovog ulja
pola kašičice soli
malo bibera
A sprema se na ovaj način:

Pšenicu oprati i skuvati po navedenom postupku, dok ne omekša, a potom je preliti hladnom vodom. Kada se prohladi, pšenicu ocijediti i dodati sve ostale sastojke.

Dobro promiješati, a najbolje pustiti par minuta da se sve sjedini i da se razviju ukusi.

Jedete li vi kuvanu pšenicu?

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *