SASTOJCI

4kg paprike za ajvar (crvena rog)
2kg oguljenog paradajiza
1/2 glavice češnjaka (bijelog luka)

1 veća vezica peršinovog lista
2 ravne žlice soli
4 žlice šećera
2.5dl ulja
1/2dl sirćeta
2 feferone

PRIPREMA

Papriku ispeći na roštilju, oguliti ju i isjeckati na sitne komadiće(ne mljeti).

Oguljeni paradajiz isjeckati i staviti na lagano ugrijano ulje i dodati mu sitno sjeckani češnjak i kuhati dok se paradajiz ne raskaša, dodati sjeckanu papriku, sjeckani peršinov list

, sirće, sol,šećer, sjeckane feferone i kuhati oko 1h da dobije finu gustoću.

Puniti teglice, koje dobro hermetički treba zatvoriti.Ovo je mjera za jednu turu nama obično bude dovoljno, dobije se oko 11 kom malih bočica od 3 dl, naravno, po želji udvostručite količinu sastojaka radi veće količine.

 Pročitaj još:

Kako da najbrže oljuštite paprike za ajvar i zimnicu: Provereni trik koji štedi vreme i živce

Priprema zimnice je u jeku, a većina domaćica se tradicionalno opredeljuje da pravi domaći ajvar.Iako je ovaj posao i vremenski zahtevan, a i skup, nema ništa lepše nego kad članovi porodice otvore teglu domaćeg ajvara i uživaju u neponovljivom ukusu pečenih paprika koje su upržene sa belim lukom, uljem i sirćetom.

Ali, kad bi trebalo spremati ajvar, malo je onih koji će domaćici pomoći najpre oko pečenja paprika, a posebno kad bi pečene paprike trebalo oljuštiti. Skidanje potamnele kože sa paprika ume da bude dosadno i zamorno, pogotovo kad su paprike lošijeg kvaliteta i manje mesnate.

 

Da vam se to ne bi dogodilo, primenite provereni trik za lako i brzo čišćenje paprika pošto ste ih ispekli na ringli. Neposredno blizu šporeta stavite veliku šerpu ili vanglu i pripremite najobičnije plastične kese. Kako koju papriku ispečete na ringli, tako je spustite u kesu, a kesu spustite u šerpu ili vanglu. Kad napunite kesu paprikama, zavežite je i ostavite da odstoji barem pola sata, a idealno dva sata.

Dodatno, preko šerpe ili vangle možete da stavite veliki poklopac, da bi se paprike u kesama koje se nalaze u posudi još bolje potparile.Odvežite kese sa paprikama i u nekoliko poteza povucite ispečenu kožu sa povrća.

 

Paprike ćete oljuštiti lako i jednostavno, pa vam ni priprema ajvara i druge zimnice sa paprikama neće teško pasti. Ako ne nameravate da paprike ljuštite odmah, možete sačekati da se ohlade i staviti ih u zamrzivač. Kad ih budete tokom jeseni ili zime izvadili iz zamrzivača, s lakoćom ćete im odstraniti potamnelu kožicu i moći da od njih napravite salatu ili da ih sameljete i pravite ajvar, pinđur, ljutenicu…

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *