Indijska biljka kurkuma uništava bakterije i gljivice i ima snažno antioksidativno i antikancerogeno dejstvo

Nutricionisti su uvereni da pet namirnica osvajaju svet zahvaljujući svojoj izuzetnoj hranljivosti. Na prvom mestu je kurkuma, a slede namirnice s proklijalim semenom (proklijali pasulj, hleb s klicama žitarica, proklijali badem), zatim povrće, mleko bez laktoze i mahunarke.

Kurkumin ima snažno antioksidativno, protivupalno, antivirusno, antibakterijsko, antigljivično i antikancerogeno dejstvo. Američki Volstrit žurnal objavio je članak Indijski začin budi nadu u kome se navodi da je interesovanje naučnika za kurkumin naglo poraslo poslednjih godina. Američki nacionalni institut za zdravlje odnedavnosprovodi kliničke eksperimente s kurkuminom kao terapijom za rak gušterače, plazmocitom (multipli mijelom), Alchajmerovu bolest i rak debelog creva.

Visoka hranljiva vrednost
Osim glavnog sastojka – kurkumina, koji ima najsnažnije protivupalno dejstvo u biljnom svetu, kurkuma sadrži i vitamine B6, C, E i K, kao i minerale kalijum, gvožđe bakar, cink, fosfor, mangan i selen. Takođe se smatra značajnim izvorom vlakana.

Dnevna preporučena količina kurkume iznosi 3-10 g ili najviše jedna supena kašika. Kod starijih osoba i dece mlađe od šest godina dnevnu dozu treba prepoloviti (pola supene kašike). Ne treba je uzimati na prazan želudac.

Otklanja probavne smetnje
Kao jedan od najjačih prirodnih antibiotika, kurkuma ne uništava crevnu floru, već podstiče razvoj korisnih bakterija, ublažava nadutost i gasove, poboljšava apsorpciju u crevima i ima detoksikacijski efekat na creva. Novija istraživanja potvrđuju da kurkuma, zahvaljujući protivupalnom dejstvu, može pomoći u lečenju Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Njeno antigljivično delovanje korisno je i u lečenju kandide. Efikasna je i kod hronične dijareje i nadimanja. Upotrebljava se tako što se jednom dnevno kafena kašičica kurkume u prahu razmuti u čaši vode i popije.

Pomaže kod prehlade i gripa
Zahvaljujući protivupalnom dejstvu kurkumina, ova biljka je dragocena pomoć kod bolova u grlu, jer sprečava razmnožavanje bakterija. Tri-četiri puta dnevno uzmite rastvor od pola kašičice kurkume i 0,3 dl toplog mleka. Za ispiranje grla koristi se rastvor od po pola kašičice kurkume i soli u čaši tople vode. Kurkuma takođe otklanja neugodan zadah iz usta i leči bolesti desni.

Blagotvorna za zglobove
Radi snažnog protivupalnog dejstva, posebno se preporučuje kod reumatoidnog artritisa. Brojne kliničke studije pokazale su da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova. Za razliku od klasičnih lekova na bazi kortikosteroida koji mogu uzrokovati teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamena ili dopuna lekovima za bolesti zglobova i kostiju.

Leči kožne bolesti
Ova biljka je delotvorna i kod kožnih oboljenja, posebno ekcema i psorijaze. U tu svrhu može se uzimati oralno ili dermalno, u vidu obloga koji se pripremaju od kurkumine paste (u 1,5 dl vode prokuva se 40 g kurkume). Pomešana sa sokom aloje, ova pasta pomaže i kod opekotina.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *