Za razliku od lijekova protiv holesterola, on kaže da hrana ne dolazi sa potencijalno neprijatnim nuspojavama. Dakle, koja je najbolja hrana za snižavanje holesterola? Možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete da je to nešto što možda već imate pri ruci kod kuće, piše Eatthis.

Kako sniziti loš holesterol hranom

Postoje dvije vrste holesterola: HDL, “dobar” i LDL, “loš” holesterol koji začepljuje arterije. Kada mijenjate svoju ishranu, ključ je da jedete hranu koja će vam pomoći da smanjite LDL holesterol, kao i da podignete HDL holesterol.

– Kada je u pitanju snižavanje holesterola, vlakna su najvažnija stvar koju možete da jedete – kaže dijetetičarka Elis Harlou. “Možete zamisliti vlakna kao sunđer koji upija višak lošeg holesterola i pomaže vašem tijelu da ga eliminiše.”

Kara Harbstrit, registrovana dijetetičarka i vlasnica kompanije Street Smart Nutrition, dodaje da je fokusiranje na hranu bogatu rastvorljivim vlaknima, posebno, odlična strategija. U stvari, istraživanja su dokazala da rastvorljiva vlakna mogu smanjiti nivoe LDL holesterola.

– Vlakna koja se rastvaraju u vodi, privlače i apsorbuju vodu da bi formirala supstancu nalik gelu, i tako usporavaju vrijeme tranzita hrane.

Rastvorljiva vlakna se mogu naći u hrani kao što su ovas, ječam, pasulj, laneno sjeme, povrće poput prokulice i voće kao što su jabuke i pomorandže. Zato što se rastvorljiva vlakna sporo vare, vezuju se za holesterol u krvi, a prije nego što se to desi – mogu ući u cirkulaciju. Tada je u stanju da očisti holesterol iz tijela, što pomaže u snižavanju LDL holesterola – ističe ona.

Najbolja hrana za holesterol je crni pasulj
Što se tiče hrane bogate rastvorljivim vlaknima, stručnjaci kažu da je crni pasulj najbolji koji možete da jedete kako biste držali holesterol pod kontrolom.

Kao i najbolji ugljeni hidrati za mršavljenje – bogat je proteinima i vlaknima, a ima malo masti.

– Crni pasulj je bogat viskoznim, rastvorljivim vlaknima koja ometaju reapsorpciju žučnih kiselina bogatih holesterolom u vašim crevima“, kaže dr Džoan Saldž Blejk, profesorka ishrane na Univerzitetu u Bostonu.

– Žučne kiseline “hvataju” vlakna prije nego što ih telo može ponovo apsorbovati i na kraju se izlučuju zajedno sa vlaknima u vašoj stolici. Telo tada mora da ukloni holesterol u krvi da bi stvorilo nove žučne kiseline u jetri. I tako je smanjen nivo holesterola u krvi – kaže ona.

Osim što snižava holesterol, Blejk ističe da je crni pasulj bogat biljnim proteinima i spremanjem pasulja, možete smanjiti količinu životinjskih proteina koje konzumirate, a samim tim i zasićene masti koje podižu holesterol.

Na primer, Blejk preporučuje da koristite više ove namirnice i manje mljevenog mesa ili živine u vašem sledećem loncu čilija da biste povećali količinu vlakana i smanjili zasićene masti.

Blejk napominje da je crni pasulj takođe pun kalijuma, minerala koji može pomoći u kontroli visokog krvnog pritiska – što je važno jer visok krvni pritisak može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Kupovina konzerve crnog pasulja najbolja je stvar koju možete učiniti za svoje tijelo ako se borite sa visokim holesterolom. Niste sigurni šta da radite sa njim? Probajte da skuhate vegetarijanski omlet od crnog pasulja za doručak ili neki takos crnog pasulja i slatkog krompira koji je zdrav i za srce i za stomak.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *