Propolis je sa pravom nazvan “prirodni antibiotik”. On ima, kako jako antibiotičko i dezinfekciono dejstvo, tako i analgetičko i imunostimulaciono djelovanje.

Prirodna ljekovita svojstva se duguju vitaminima, mineralnim solima, mikro elementima i eteričnim uljima, koje sadrži. Međutim, flavonoidi imaju najjača ljekovita svojstva.

Propolis se od davnina koristi za liječenje i prevenciju mnogih bolesti:

Stomačni problemi

Propolis ima olakšavajuće dejstvo kod problema sa gastrointestinalnim traktom. Spriječava infekcijska oboljenja i poboljšava varenje. Pokazuje svoje analgetičko djelovanje kod čireva, gastritisa i kolitisa.

Upale

Propolis ima jako analgetičko i antiupalno djelovanje. Ubrzava regenerisanje ćelija i smanjuje bolove. Poboljšava rad respiratornog sistema. Olakšava teškoće prilikom upale grla, a pomaže i kod bolova u zubima, upale desni i usne duplje. Ima informacija o tome, da propolis ispoljavanjem svojih antimikrobskih svojstava spriječava pojavu karijesa.

Zračna i rendgenska oštećenja

Propolis je poznat i kao jako antiradijaciono sredstvo. Pomaže kod oporavka osaoba koje su izložene zračnim i rendgenskim uticajima. Koristi se i kao preventivna mjera protiv pojave nekih vrsta tumora (rak dojke, i dr). Dokazano je da ublažava bolove prilikom izgaranja i štiti kožu od upala.

Kožna oboljenja

Propolis ima dokazano djelovanje na niz kožnih oboljenja. Pomaže osobama koje pate od dermatitisa, žuljeva i ekcema. Istovremeno ublažava bolove prilikom različitih povreda kože i pomaže bržem zarastanju rana. Smatra se da propolis liječi stafilokokne infekcije i gljivična oboljenja (noktiju).

Slab imunitet

Propolis ima veoma izražen antimikrobni i antivirusni efekat. Zahvaljujući svojim sastojcima, on stimuliše prirodni imunitet i obezbjeđuje maksimalnu zaštitu organizma u rizičnim periodima. Povećava hematopoezu i stvaranje antitela, a sa druge strane zaustavlja stvaranje različitih vrsta bakterija i virusa.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *