Biljka bosiljak je u narodu poznata po svojim ljekovitim dejstvima, a u nastavku pogledajte nekoliko razloga zašto biste trebali da je uzgajate kod kuće.

Saveznik u borbi protiv depresije

Čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema

Pokreće rad crijeva i pomaže pri detoksikaciji organizma

Poboljšava varenje

Štiti tijelo od nastanka dijabetesa

Odličan je afrodizijak

Sadrži antioksidante koji štite od pojave bolesti

Reguliše stres

Posjeduje antimikrobna svojstva koja štite od virusa i infekcija

Pročitaj još:

Zašto bi trebalo da jedemo bosiljak

Bosiljak je aromatična biljka koja se često koristi kao začin u kuvanju. Međutim, mnogima promiče koliko je zaista bogata nutritivna i ljekovita vrijednost ovog nevjerovatnog začina. Evo sedam dobrih razloga zašto bi trebalo da ga koristite češće.

Bogat antioksidansima

Bosiljak je bogat antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su molekuli koji mogu da oštetete ćelije i tkiva, što može da dovede do različitih bolesti. Antioksidansi u bosiljku pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija i mogu da smanje rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i rak.

Može poboljšati varenje

Bosiljak poboljšava varenje. Jedan od načina na koji to radi je povećanje proizvodnje želudačne kiseline, koja je neophodna za pravilno varenje hrane. Pored toga, ovaj začin sadrži vlakna koja održavanju zdravlje sistema za varenje.

Može smanjiti upale

Ova aromatična biljka sadrži jedinjenja koja imaju antiinflamatorna svojstva. Ona mogu da pomognu u smanjenju upala u tijelu, što može da smanji rizik od hroničnih bolesti kao što su artritis i kardiovaskularne bolesti.

Ublažava stres

Bosiljak ima smirujući efekat na tijelo i pomaže u smanjenju stresa. Istraživanja su pokazala da konzumacij bosiljka može da smanji nivo kortizola, hormona koji se oslobađa u tijelu tokom stresnih situacija.

Prijatelj srca

Ova začinka biljka održava zdravlje kardiovaskularnog sistema na nekoliko načina. Na primjer, pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi i smanjenju krvnog pritiska, što zajedno smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Može poboljšati imunitet

Bosiljak je bogat vitaminom C, koji je važan za jačanje imunog sistema. Pored toga, sadrži i druge hranljive materije koje pomažu u odbrani organizma od infekcija.

Za zdravu kožu

Bosiljak sadrži antioksidante koji pomažu u sprečavanju oštećenja kože od slobodnih radikala. Pored toga, ima antimikrobna svojstva koja sprečavanju infekcije kože.

Pored svih ovih prednosti, ova aromatična biljka je niskokalorična i bogatog ukusa, što je čini odličnim dodatkom gotovo svakom jelu. Možete je dodati svemu, od salata i tjestenina do supa i variva. Osvežavajući napitak od bosiljka možete napraviti i dodavanjem nekoliko listova u vodu.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *