Prirodna terapija koju čak i doktori predlažu, rezultati su zapanjujući!

Svake sedmice kroz četiri sedmice trebali bi konzumirati bundevu. Kupite organsku, ili još bolje uzgojite ako možete.

Prvo što trebate uraditi jest oguliti 100 gr bundeve, staviti je u blender, sipati malo vode i pomiješati dobro par minuta. Ovim ćete dobiti pravu vitaminsku bombu!

Kada ste napravili ovaj smoothie ono što treba da znate jeste da se konzumira na prazan želudac, 15-20 minuta prije doručka. Osim toga, ovaj tretman nema kontraindikacija, jer se sastoji od prirodnog povrća i vode.

Nemojte koristiti šećer ili druge dodatke. U bundevama se nalaze aktivni sastojci koji eliminiraju sav holesterol iz arterija, kroz urin. Napitak može očistiti arterije i nakon konzumiranja osjećat ćete se osvježeno i energičnije.

Vaša krvna slika biće fenomenalna.

Počitaj još:

VELIKO ČIŠĆENJE ORGANIZMA: Ovih osam prirodnih diuretika izbacuje višak tečnosti iz vašeg tijela

Za razliku od industrijski prerađene hrane (pre)pune masnoća, soli i šećera koji potiču zadržavanje tečnosti i otpadnih tvari u organizmu, povrće i voće idealni su diuretici koji na prirodan način tijelo oslobađaju viška tečnosti.

Lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće poput salate, matovilca, špinata i kupusa sadrži visok udio vode te je bogato najraznovrsnijim mineralima, počevši od magnezija, kalija i kalcija koji su ključni za pravilnu raspodjelu tečnosti u tijelu. Sadrži i vitamine B skupine koji uravnotežuju rad živčanog sustava i metabolizam, a time potpomažu i detoksikaciju.

Samoniklo povrće

Među najboljim izvorima kalija je samoniklo povrće – kopriva, maslačak, šparoga i cikorija (vodopija). Ove biljke obiluju kalcijem i magnezijem te željezom i vitaminom C, važnim za dobru krvnu sliku i opskrbljenost tijela kisikom, kao i flavonoidima koji snažno potiču rad jetre, žuči i organa mokraćnog sistema, pa se stoga preporučuju za veliko čišćenje organizma.

Korijenasto povrće

Prvorazredan prirodni diuretik je korjenasto povrće poput rotkve, peršina, mrkve i celera koji imaju višestruk učinak jer razgrađuju i suvišne masnoće – zahvaljujući jedinstvenim kombinacijama vitamina, minerala, eteričnih ulja i flavonoida.

Hrskavo povrće

Štetne tvari odlično eliminira i hrskavo povrće koje postaje sve popularnije u suvremenoj kuhinji – koromač i rabarbara. Koromač je moćan energizirajući spoj kalija, mangana i vitamina C, a rabarbara se bori protiv toksina zahvaljujući brojnim mineralima, vitaminom B i blagotvornim kiselinama koje sadrži.

Hren

Pomoć protiv zadržavanja tečnosti u tijelu skriva se u povrću ljutog okusa. Hren je bogat glukozinatima, a bijeli luk alicinom – ljekovitim sumpornim spojevima koji poboljšavaju funkciju mokraćnog i probavnog sistema te su poznati kao eliminatori štetnih tvari.

Bundevasto povrće

Među najsočnijim diureticima je osvježavajuće „bundevasto“ povrće poput krastavca, lubenice, dinje, tikvice. U ovim plodovima ima mnogo vode i minerala – među njima je silicij koji na sebe veže toksine te ih izvlači iz organizma.

Bobičasto i koštunjičavo voće

Poznato je da bobičasto voće (jagoda, malina, ribiz, borovnica, brusnica) i koštunjičavo voće, poput trešanja i višanja, potiče mokrenje.

Uz vitamine i minerale, značajnu ulogu ima antocijanin (crveni pigment koji voću daje boju, a ujedno je snažan antioksidans) te organske kiseline i vlakna.

Egzotični plodovi

Velika količina kalija nalazi se u egzotičnim plodovima što su se udomaćili i kod nas – banani i ananasu, koji u svježem obliku sadrži i bromelain – enzim koji u organizmu pospješuje razgradnju nutrijenata, a time i detoksikaciju.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *