Danas je dozvoljena i „običnim“ ljudima, zato navalite na nju!

crni-pirinac

U doba vladavine kineskih careva, crni pirinač se uzgajao u malim količinama jer je bio namenjen samo carskoj porodici, dok „običan“ narod nije smeo ni da uzgaja ni da konzumira ovu namirnicu.
Više nema status „zabranjene“, ali je proizvodnja crnog pirinča i dalje manja u odnosu na bijeli i braon pirinač.

Najbogatiji nutrijentima

Pola šoljice kuvanog crnog pirinča sadrži oko 160 kalorija i obilje fitonutrijenata, a uz to je dobar izvor vlakana, gvožđa, bakra i bjelančevina.
U poređenju sa drugim vrstama pirinča, crni je najbogatiji antioksidansima – sadrži šest puta više antioksidanata od drugih vrsta pirinča – a sadrži više nego dvostruku količinu vlakana.

Osim toga, crni pirinač je i znatno bogatiji bjelančevinama: pola šolje kuvanog crnog pirinča sadrži pet grama bjelančevina. Crni pirinač spada u bezglutenske namirnice, pa je idealan za osobe oboljele od celijakije, a pretpostavlja se da je svaka sedma osoba na svijetu osjetljiva na gluten.

Konzumacija crnog pirinča umjesto prerađenih žitarica, osobama osjetljivim na gluten će zato pomoći da se riješe probavnih problema.

Zaštitnik zdravlja

Smanjuje rizik od srčanog udara

Crni pirinač tamnu boju duguje antocijaninima, odnosno jakim antioksidantima koji se rastvaraju u vodi, a sprečavaju stvaranje masnih naslaga u arterijama i time smanjuju rizik od srčanog udara.

Ovi antioksidansi kontrolišu nivo holesterola bolje nego bilo koji drugi sastojci iz hrane, a ujedno štite od slobodnih radikala i smanjuju upalne procese u organizmu.

Čuva zdravlje očiju

Vitamin E, jedan od antioksidanata koje ovaj pirinač sadrži, čuva ćelije očiju od djelovanja slobodnih radikala, time sprečavajući nastanak očnih bolesti poput katarakte.

Poboljšava pamćenje

Zahvaljujući snažnim antioksidansima koje sadrži, crni pirinač poboljšava moždane funkcije. Istraživanje na miševima je pokazalo da ova namirnica značajno usporava starenje mozga. Određene grupe antioksidansa, među kojima su prvenstveno antocijanini, poboljšavaju procese učenja i pamćenja.

Štiti jetru

Konzumacija crnog pirinča pomaže čišćenje organizma od toksina i sprečava nastanak masne jetre. S obzirom na to da sadrži korisna vlakna, crni pirinač sprečava zatvor, nadutost i druge probavne tegobe. Vlakna iz ovog pirinča vezuju se za toksine, čime olakšavaju njihovo izbacivanje iz organizma. Zahvaljujući tome ova namirnica je idealan izbor za sve one koji žele da skinu višak kilograma.

Štiti od dijabetesa

Crni pirinač sadrži vlakna koja usporavaju apsorpciju glukoze, a time se sprečava nagli porast šećera u krvi. S druge strane, bijeli pirinač doprinosi otpornosti organizma na insulin, čime povećava rizik od dijabetesa. Stoga se upravo crni pirinač preporučuje onima koji imaju početni stadijum dijabetesa, kao i gojaznim osobama.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *