Crna rotkva je u naučnom svijetu poznata kao veoma moćna namirnica, a ponosni je član obitelji kupusnjača.
U kineskoj kulturi se smatra da ova zaboravljena namirnica paprenog okusa, zajedno s ostalim kupusnjačama poput kupusa, brokule i cvjetače, pomaže u održavanju cjelokupnog zdravlja organizma.

HRANJIVA VRIJEDNOST ROTKVE

Crna rotkva može se pohvaliti vrlo malom energetskom vrijednošću – 100 g namirnice osigurava tek 16 kilokalorija. Nasuprot tome, obiluje antioksidansima, elektrolitima, mineralima, vitaminima i prehrambenim vlaknima.

Korijen crne rotkve, u svježem stanju, na 100 grama namirnice osigurava oko 15 mg vitamina C.

Osm toga, crna rotkva sadrži i sulforafan, antioksidans iz skupine izotiocijanata za koji studije dokazale kako igra značajnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja bolesti prostate, dojke, debelog crijeva i jajnika.

UTICAJ ROTKVE NA NAŠE ZDRAVLJE:

Konzumacija crne rotkve pokazala je blagotvoran učinak na brojne sustave u organizmu.

ZA DIŠNE PUTEVE:

Sok od naribane crne rotkve, pomiješan s medom, u narodnoj se medicini već desetljećima koristi u liječenju bolesti dišnih puteva, poput kašlja i bronhitisa.

ZA PROBAVNI SISTEM:

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Phytotherapy Research pokazali su da konzumacija crne rotkve može popraviti oštećenja epitelnih stanica crijeva, nastala kao posljedica visokomasne prehrane, te smanjiti upalu.

Crna rotkva pokazuje i povoljan učinak na zdravlje jetre.

Naime, ova povrtnica obiluje glukozinolatima, tvarima koje se prilikom žvakanja rotkve raspadaju na spojeve kao što su izotiocijanati koji blagotvorno djeluju na zdravlje.

U jednom istraživanju, objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, otkriveno je da vodeni ekstrakt crne rotkve i i izotiocijanatni spojevi potiču rad detoksikacijskih enzima u karcinogenim stanicama jetre.

Ovakvi rezultati upućuju da bi konzumacija kupusnjača, poput crne rotkve, mogla smanjiti rizik od razvoja karcinoma.

ZA ŽUČ I HOLESTEROL:

Sok crne rotkve utiče na smanjenje kolesterolskih žučnih kamenaca, smanjenje razine kolesterola i triglicerida u krvi te povećanje razine HDL kolesterola.

Autori studije su zaključili kako crna rotkva pokazuje obečavajuće rezultate u liječenju kolesterolskih žučnih kamenaca i smanjenju masnoća u krvi.

CRNA ROTKVA U KUHINJI:

Crna rotkva na našim je tanjurima najčešće prisutna u hladnim mjesecima i to u sirovom obliku, većinom kao sastavni dio salata.

Manje je poznato da kulinarske metode poput pirjanja, kuhanja i pečenja daju sasvim novu dimenziju ovoj zanemarenoj namirnici.

Uvrstite i vi crnu rotkvu na svoj meni.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *