Masno tkivo na glavi, vratu, ruci, ispod pazuha jeste benigna izraslina koja nam se može pojaviti u bilo kom starosnom dobu. Medicinski se ove izrasline nazivaju lipomi.

Pored njih mogu nastati i ateromi, koji se javljaju kao sitne potkožne kuglice ili čvorići. Njihove dimenzije su od nekoliko milimetara do par cm kada se javljaju i vidljive promjene na koži,te je neophodno zatražiti pomoć od strane dermatologa. Nekad se lipom masno tkivo javi samo na jednom mjestu kao pojedinačna promjena, mada su dosta često povezani te se na našem tijelu nalaze na više mjesta i uzrokuju brojne neprijatnosti. Šta je pravi razlog za nastanak lipoma, s avremena nauka nije do kraja utvrdila, mada se kao važan faktor uzima genetika, dok se višak kilograma i povećana masnoća u krvi ne smatraju za glavne uzročnike.

Smeđe masno tkivo kod beba i odraslih
Masna tkiva po tijelu mogu pored različitog oblika i mjesta na kom se nalaze imati i različitu boju po kojima ih razaznajemo. Prva vrsta koju navodimo najčešče se sreće kod malih beba.

 

Ova gotovo misteriozna vrsta masti funkcioniše poput mišića, što znači da uspješno sagorijeva kalorije čak i kada mirujemo. Ono što je svakako veoma zanimljiva činjenica je da su godinama naučnici vjerovali da se smeđe masno tkivo nalazi samo kod beba, ali najnovija istraživanja ukazuju na to da se dobar dio ovih masti nalazi i u tijelu kod odraslog čovjeka.

Najnovije vijesti su da dugi intervali aerobnih fizičkih aktivnosti pokreću oslobađanje hormona irisina, koji omogućava pretvaranje bijelog masnog tkiva u smeđe. Niko ne kaže da treba da vježbate do iznemoglosti zbog stvaranja ovog pozitivnog efekta – dovoljno je od 10 do 15 minuta aktivnosti svakog dana da biste omogućili da se ovaj proces odvija nesmetano. Svako zadržavanje masti u tijelu nije poželjno, jer dugoročno možemo narušiti naše zdravlje.

Visceralno masno tkivo

Za ove lipome bi bilo najbolje da ih uopšte nemate, jer veoma štete našem zdravlju u cjelosti. Masno tkivo na bubregu ili nekom drugom unutrašnjem organu nikako nije dobro.

 

Naučnici nisu potpuno sigurni zbog čega je štetno, ali jedno je i više nego sigurno: visceralno tkivo aktivira produkciju hormona stresa, kortizola, kao i citokina, koji negativno utiču na produkciju insulina. Posljedice su gore od onih koje prouzrokuje jednostavna debljina (pretilost) i uključuju povećan rizik od dijabetesa tipa 2 i brojnih srčanih oboljenja. Ipak jedna zanimljiva činjenica ipak ohrabruje a to je da aerobne aktivnosti lako tope visceralno masno tkivo. Najnovija istraživanja idu još dalje i dublje u ovi problematiku.

Kao da rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja nije bio dovoljan, američki naučnici su nedavno utvrdili da su osobe sa većim količinama visceralnog tkiva izložene povećanom riziku od gubitka koštane mase. Vidjeti članak osteoporoza kostiju. Smatra se da hormoni iz abdominalnog masnog tkiva, kao što je kortizol, razgrađuju naše kosti.

Bijela masna tkiva po tijelu

Ona čine veći dio masti u našem tijelu. Ipak, to je dobra vijest, jer bijelo masno tkivo ispod kože igra ulogu mehaničke zaštite i amortizera (na primjer, kada se udarite ili padnete). Osim toga, proizvodi protein adiponektin koji olakšava regulaciju insulina. Zanimljiv je podatak da se konačan broj ćelija bijele masti koji imamo određuje još u djetinjstvu.To znači da se prilikom uvećanja tjelesne mase ne povećava broj ovih ćelija, već se one samo šire. Istraživanja novijeg datuma su pokazala da se kod većine žena salo nagomilava na kukovima i nogama iako se oduvijek mislilo da je tako. Međutim, na domaku menopauze, ćelije bijele masti počinju da se šire oko stomaka. Istraživači dugo nisu znali zbog čega se to dešava, a onda su američki naučnici (studija Mejo klinike) utvrdili da pad i manjak estrogena aktivira određene proteine u organizmu koji podstiču da se stvara masno tkivo na stomaku. Sada dolazimo do bolne tačke – celulit. Ovo je normalno staro bijelo masno tkivo ispod kože, koje ima zaštitnu ulogu. Izgleda poput pomorandžine kore jer vrši pritisak na vezivno tkivo, što se manifestuje “rupicama” na koži. Celulit se može vidjeti čak i kod mršavih osoba, jer njegovu pojavu u najvećoj mjeri uslovljava genetska predispozicija. Skorašnje analize postojećih metoda za uklanjanje celulita pokazale su da neke od njih zaista djeluju (redukuju obim butina pola centimetra). No, fizičke aktivnosti su svakako efikasnije, prvenstveno radi sprječavanja, a potom i redukcije celulita. Dijelom je to zbog uvećanja mišićne mase.

Uklanjanje masnog tkiva prirodnim putem

Ukoliko se i sami pitate kako ukloniti masno tkivo bez upotrebe skalpela i drugih medicinskih pomagala na pravom ste mjestu. Najčešča preporuka ljekara je upravo hirurška intervencija koja se radi u opštim bolnicama ili u privatnim klinikama. Druge metode su lasersko uklanjanje masnog tkiva, uklanjanje lipoma radio-talasima i sl.Ono što trebate znati je da ne postoje apsolutne garancije da vam se masno tkivo na glavi, stomaku, rukama ili bilo kom drugom dijelu tijela neće ponovo pojaviti i nakon što se se podvrgli intervenciji. Ipak preporuka je da se dijagnostika svakako uradi kod stručnjaka, jer ponekad operativni zahvati i druge navedene metode nisu neophodni, naročito ako lipomi ne prave fizičke smetnje ili ako su zanemarljivo malih dimenzija. Dermatolozi tada preporučuju između ostalog i prirodne metode lečenja. Jedan recept čija delotvornost više nije upitna, jer je pomogao kod velikog broja pacijenata je mešavina meda sa brašnom.
Recept br. 1:
Napraviti ujednačenu smjesu sa brašnom i medom i stavite na masno tkivo.Poželjno je da smjesa ima debljinu od 0,5 do 1 cm. Preko čega se stavlja papirni ubrus, maramica ili gaza kako se smesa ne bi zalijepila sa vašom odjećom.
Sada je potrebno ovaj prirodni lijek za masno tkivo držati dan i po (tačnije cijelih 36 sati), pa skinuti i staviti novu smjesu. Celokupna terapija treba da se drži dok ne zamjenite smjesu 5 puta (7-8 dana). Tada dolazi do poboljšanja i vidljivih rezultata jer će nakupina masti da prsne i iscuriće sav gnoj koji se skupio…
Recept br. 2:
Brojne su preporuke narodne medicine za ovaj problem, jedna će vam djelovati pomalo i čudno ali donosi rezultate u pitanju je ubod pčele. Pripadnici starije generacije se itekako sjećaju ovog recepta koji eliminiše masno tkivo na ruci, nogama stomaku. Potrebna su dva pčelinja uboda direkt na oboljelo mjesto, nakon čega će ono posle sedam dana da isčezne.
Kako to izvesti:
Sa odgovarajućom pincetom uhvatiti pčelu i okrenuti žaoku ka mjestu gdje se nalazi masno tkivo i pustite da vas ubode. Verujemo da vas je već’ zaboljelo dok čitate ove redove,međutim ubod uopšte nije toliko bolan. Ovo svakako ne smiju da primjenjuju osobe koje su alergične jer može doći do veoma ozbiljnih komplikacija, kada je neophodna hospitalizacija…
Recept br. 3
Ovu recepturu nam je poslala čitateljka J. M. koja je uspješno uklonila masno tkivo na zglobu ruke. Pomješati žumance sa dvije velike supene kašike soli. Dobijenom mješavinom premazivati oboljelo mjesto do 4 puta dnevno, sve dok masna tkiva po tijelu ne nestanu.
Recept br. 4
Propolis kapi nanesite na problematično mjesto nekoliko dana i masno tkivo na glavi, ruci, stomaku, nogama će se ubrzo povući. Ako Vi imate još neki prirodni recept koji je Vama pomogao da uklonite masno tkivo, slobodno pišite u komentare i time pomogli ostalima da riješe svoj problem.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *