Možda znate, ali uvijek je dobro prenijeti takvu poruku. U većini slučajava, čak i kada ne pržimo mnogo, to iskorišteno ulje većinom bacamo u kuhinjsku sudoperu.

To je najveća greška koju možemo učiniti. A zašto to činimo? Odgovor na ovo pitanje je jednostavan: “Nema nikoga ko bi nam objasnio pravilan način da to učinimo.”

Najbolje što možemo učiniti sa upotrijebljenim uljem jeste da ga iscijedimo u plastičnu bocu, čvrsto je zatvorimo i bacimo u smeće.

Zašto ovo naglašavamo? Iz razloga jer jedan litar ulja zagadi, vjerovali ili ne, skoro jedan milion litara čiste vode. Pomenuta količina vode je količina koju normalan čovjek upotrijebi u punih 14 godina.

Proslijedite dalje ovu poruku, priroda će vam biti zahvalna. Na kraju možem reći, to je ipak u korist svih nas.

Peočitajte još:

Čudo zvano soda bikarbona

Natrijum bikarbonat, koji se popularno zove soda bikarbona ima veoma široku primjenu: u kuhanju, pranju, liječenju, kozmetici… Možete je nazvati i prahom sa čudotvornim dejstvom, jer je utvrđeno da čak pomaže i u liječenju teških oboljenja.

Donosimo vam par primjera njene upotrebe.

– Koristite je za začepljene odvode. Naspite 100 grama sode u odvod, a zatim prelijte sa najmanje pola litre vrele vode. Za još bolji efekat, koristite sodu i alkoholno sirće.
– Može se koristiti i umjesto omekšivača za rublje.
– Soda bikarbona će ublažiti neugodni miris kante za smeće. Naspite sodu u kantu i ubacite novu vreću za smeće.
– Frižider ili zamrživač čistite vlažnom krpom i sodom bikarbonom. Nakon toga isperite čistom vodom.
– Ona će, takođe, upiti i mirise iz vašeg frižidera. Naspite je u posudu i ubacite u frižider te je promiješajte s vremena na vrijeme. Mijenjajte je svaka dva mjeseca.
– Možete je koristiti za čišćenje kade, umivaonika i WC školjke.
– Čak je dobra i za pranje posuđa. Dodajte malu količinu vodi za pranje, a od nje nećete imati alergijsku reakciju kao što se zna desiti sa pojedinim deterdžentima.
– Plastične posude u kojima skladištite hranu ćete najlakše očistiti sodom bikarbonom.
– Isto tako, njom možete očistiti i sve šerpe, tave i tepsije.
– Čišćenje rerne ne mora biti noćna mora! Naspite sodu i malo vode te ostavite da odstoji preko noći. Ovo će vam pomoći da sledeće jutro lakše očistite rernu.
– Ubodi komaraca mogu biti veoma bolni. Međutim, riješićete se bola, ako na ranu nanesete pastu koju ste napravili od vode i sode bikarbone.
– Soda bikarbona je dobra i za liječenje opekotina – stavite malo sode na vlažnu krpu te prinesite na opekotinu.
– Soda bikarbona će vam pomoći i da se riješite neugodnog mirisa iz obuće: dovoljno je da je samo pospete po obući.
– Da biste dobili svjež dah, isperite grlo sa pola čaše vode i prstohvatom sode bikarbone.
– Možete je koristiti i kao dezodorans ispod pazuha – nanesite malo sode ispod pazuha i znojenju je kraj.
– Da omekšate kožu, dodajte 60 grama sode bikarbone u vodu koju koristite za kupanje.
– Možete je koristiti čak i za čišćenje lica. Pomiješajte je sa vodom (potrebno je da se formira pasta) te isperite lice. Imaćete osjećaj da vam je lice veoma čisto.
– Ona neće naškoditi ni vašim kućnim ljubimcima: akvarijum ili korpa za mačke ili pse će biti osvježeni, ako ih čistite sodom bikarbonom.
– Ne koristite cvjetal ili druge hemikalije za biljke: ako u dvije litre vode stavite jednu kašiku sode bikarbone i svako toliko zalijevate svoje biljčice, one će brže i ljepše cvjetati.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *