Starinski lijek koji uklanja umor, čisti krv i izbacuje toksine iz tijela.

Savremen način života, boravak u zatvorenom, nedostatak kretanja, loša ishrana, faktori su koji nam neminovno narušavaju zdravlje.

Umor, znojenje, posebno noću, razdražljivost i osjećaj težine ne samo u nogama već u cijelom tijelu su znak da je našem tijelu hitno potrebna detoksikacija. Osim zelenog čaja i drugih napitaka koji pomažu izbacivanje štetnih materija iz organizma, postoji i jedan starinski lijek čiji je glavni sastojak – pretpostavljate – bijeli luk.

Mnogima su poznata njegova lekovita svojstva, a za ovo malo ko zna. Stari Rusi kažu da ova namirnica moćno čisti telo od toksina. A najbolje je da se počne od nogu!

Pripremite sastojke: glavicu bijelog i crnog luka sameljite, prelijte sa 300 ml ključale vode i kuhajte 5-7 minuta. Ostavite da se ohladi i procijedite. Potopite gazu u tečnost, ocijedite, pa stavite na tabane i obujte čarape. Oblog skinite sutradan.Kada uklonite gazu, vidjećete da je promijenila boju.

Ovaj starinski “lijek” Rusi koriste stotinama godina, a kao rukom otklanja toksine iz tijela.

  Pročitaj još:

Zelena salata lijek za mnoge bolesti, a odlična i za mršavljenje

Ovo povrće veoma je popularno širom planete i sigurno ga i vi volite. Mnogi narodi ga od davnina uzgajaju i koriste prvenstveno zbog ljekovitih svojstava.

Idealna za mršavljenje

Zbog činjenice što sadrži visok procenat vlakana koji utiču na poboljšavanje probave, ovo je namirnica koja se najčešće koristi za mršavljenje. Ovo vam možda može zvučati čudno, ali znajte da je za kvalitetno i dugoročno reguliranje tjelesne težine veoma važno imati pravilno varenje. Ako je vaš izbor zelena salata dijeta će vam biti lakša, podnošljivija, a što je najvažnije – nećete imati osjećaj gladi.

Korisna za zdravlje srca

Vitamin C i beta karoten su prijatelji zdravlja vašeg srca, a u zelenoj salati njih ima u izobilju. Oni će zajedno pomoći u sprečavanju i uklanjanju viška holesterola u krvi, što vas čuva od brojnih bolesti. Zanimljivo je to što zelena salata zdravlje srca čuva jer je riječ o povrću koje sprečava i taloženje kalcija na zidovima vena i arterija.

Bogat izvor omega-3 masnih kiselina

Ne morate kupovati skupe tunjevine u konzervi samo zbog toga što ste čuli da su one bogate ovim korisnim kiselinama! Njih imate sasvim dovoljno u zelenoj salati. Ako to niste znali, reći ćemo vam i kako pored omega-3, ona sadrži i omega-6 masne kiseline.

Savjetujemo vam što češću konzumaciju ove ukusne namirnice. Zahvaljujući njoj obezbijedit ćete vašem organizmu ono što mu je prijeko potrebno, pri čemu ćete potrošiti vrlo malo novca!

Sadrži obilje proteina

Kao što smo već rekli, zelena salata kalorije sadrži u prilično malim količinama, dok s druge strane obiluje proteinima. Čak 20 posto njih nalazi se u ovim ukusnim listovima. Naravno, što je više jedete, time ćete unositi i veću količinu aminokiselina što je posebno korisno za vaše mišiće i kosti.

Pomaže kod nesanice

Spomenuli smo kako bijela tečnost koja curi iz njenih žila i listova podsjeća na mlijeko. Zanimljivo je kako upravo ona predstavlja čudesan sastojak koji veoma pozitivno djeluje na rješavanje problema s nesanicom. Tajna je u tome što ona ima opuštajuće dejstvo i utiče slično kao opijum, ali bez ikakvih neželjenih efekata.

Ako hoćete kvalitetan san, jednostavno za večeru pojedite porciju zelene salate ili napravite sok od nje!

Balansira pH vrijednost organizma

Minerali u ovom povrću pomažu u uklanjanu toksina iz vašeg tijela. Samim tim, podstiče održavanje alkalne ravnoteže u organizmu. Dat će vam veće količine energije, osjećat ćete se snažno i dobro, bolje ćete misliti i rasuđivati, a vaša koža postaće lijepa i čista.

Odlična je za dijabetičare

Nizak glihemijski indeks koji ima zelena salata posljedica je činjenice kako sadrži malo kalorija. Ovakva hrana je odlična za svakoga ko obraća pažnju na nivo šećera u krvi, zbog čega je najčešći izbor kod dijabetičara.

Korisna za cijelo tijelo

Redovna konzumacija zelene salate spriječava i smanjuje rizik od brojnih bolesti. Najčešće se preporučuje onima kod kojih se javlja anemija, kao i mogućnost od javljanja osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti i Alchajmera

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *