Lovor je u narodu poznat i pod drugim imenima kao što su: lorber, davorika, zelenika i lovorika. Od davnina se verovalo u njegova posebna svojstva i dodeljivane su mu magijske osobine. Vremenom je posato simbol pobede, zaslužnosti i uspeha, a danas predstavlja odličan prirodni lek u borbi protiv mnogih zdravstvenih problema.

Lovorov list je cenjen ne samo kao vrhunski začin koji jelima daje prepoznatljivu aromu, već i kao prirodni lek sa antiinflamatornim i antiseptičkim dejstvom.

Listovi drevne zimzelene biljke koja raste širom Mediterana bogati su raznim mineralima (kalijum, bakar, mangan, kalcijum, gvožđe, cink, magnezijum, selen), ali i vitaminima B grupe koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu i za normalno funkcionisanje nerava i mišića.

Lovor se koristi kako u lečenju digestivnih i kardiovaskularnih poremećaja, gihta i reumatizma, tako i kod nervoze i nesanice. Eterično ulje lovora odlično je za inhalacije, a veoma je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i virusa.

Čaj i sirup od lovorovog lista preporučuju se za jačanje imuniteta, pročišćavanje disajnih puteva i ublažavanje kašlja, upale grla i bronhitisa.

Dodajte smeđi šećer (ili med) i iscedite limun. Sve dobro promešajte dok se šećer (ili med) potpuno ne rastvori.

Uzimajte 1-3 kašičice sirupa dnevno (može se uzimati hladno ili toplo).

Čuvajte lovorov sirup u frižideru, u staklenoj boci. Može tako da stoji nekoliko dana, a onda po potrebi napraviti novu.

     Pročitaj još:

MAJA VOLK OVIM NAPITKOM ZAPOČINJE SVAKO JUTRO:Moćna kombinacija koja čisti creva od toksina i jača ceo organizam! RECEPT

Samo jedna čaša ovog domaćeg soka će vam obezbediti dovoljno energije za ceo dan

Maja Volk (62) je dobro poznata kao zagovornik zdrave ishrane. Ona je doktor nauka, scenarista, fado muzičar i mnogo toga, ali je najviše znamo kao nekog ko se izlečio od raka hraneći se zdravom hranom.

Danas njene savete i recepte primenjuje na hiljade ljudi, a ovog puta vam donosimo recept za zeleni sok koji će vam dati dovoljno energije za ceo dan, ali i pokrenuti metabolizam, pospešiti rad creva i izbaciti nakupljene toksine iz tela.

Za ovaj sok će vam biti potrebni sledeći sastojci:

pomorandža
grejpfrut
zelena jabuka
parče bundeve
1 banana
kivi
bosiljak
origano
zelena salata
peršun
mirođija

Priprema:Sve sastojke stavite u sokovnik ili blender. Ukoliko pravite u blenderu potrebno je dodati i malo vode. Po želji možete zasladiti medom ili agavinim sirupom.Svi sastojci pozitivno utiču na organizam. Prepuni su vitamina, minerala i vlakana.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *