Ljekari upozoravaju, ako (pre)često perete cijelo tijelo sapunom, možete uništiti korisne bakterije

Većina ljudi tušira se, u prosjeku, jednom dnevno, a u ljetnim mjesecima i češće. Je li to zdravo? Ako pitate liječnike, baš i nije.

Liječnica i dermatologinja Sandy Skotnicki upozorava da prečesto pranje tijela od glave do pete sapunom i vodom može dovesti do različitih problema s kožom, poput ekcema, isušivanja i drugih kožnih bolesti.

 

Umjesto toga, ona kaže da je dovoljno fokusirati se samo na određene dijelove tijela – pazuhe, prepone i stopala, prenosi Večernji.ba.

S njom se slaže i liječnica Robynne Chutkan koja objašnjava da, ako perete cijelo tijelo sapunom, možete uništiti korisne bakterije.

– Stvar je u tome što su našem organizmu potrebne određene bakterije, a ako ih uklonimo neprestanim ribanjem kože, gubimo zaštitu i podložniji smo vanjskim utjecajima koji mogu biti itekako štetni.

Ono što je bitno prati svakodnevno su pazusi, prepone i stopala. Ostatak tijela dovoljno je isprati vodom, čak i ako ste odradili trening prije tuširanja – objašnjava Chutkan.

 

Pročitaj još:

PROTIV PERUTI I OPADANJA KOSE: Prirodna maska od luka

Maska za kosu s lukom je prije svega moćna prehrana vlasišta mineralima i vitaminima koji se u velikoj količini nalaze u ovom jedinstvenom produktu.

Maska s lukom hidratizira, zaustavlja gubitak kose, poboljšava strukturu i ubrzava rast kose. Uz pomoć ove maske oslobodit se peruti, usporiti pojavu sijedih vlasi i učiniti svoju kosu zdravom i bujnom.

 

Maska za kosu s lukom je odlična alternativa kupovnim kozmetičkim preparatima. Vrlo je važno da je prirodna i pogodna za sve tipove kose.

Za pripremu ove maske biće potrebno:

– 2 jušne žlice svježe iscijeđenog soka crnog luka
– 1 jušna žlica meda
– 1 jušna žlica majoneze
– 1 jušna žlica maslinovog ulja

Sve sastojke dobro promiješati i utrljati u kožu glave. Staviti kapu za tuširanje ili običnu najlonsku. Glavu umotati ručnikom. Držati sat vremena, a potom isprati umjereno toplom vodom.

Možete promijeniti sastav ove maske:

Umjesto majoneze staviti žlicu ricinusovog ulja, koje je u svom sastavu sadrži linolnu, oleinsku i palmitinsku kiselinu, koji zasićuju korijen dlake i pomažu zdravom rastu kose. Možete dodati 1 žumanjak (ili cijelo jaje, ako imate masnu kosu).

 

Za postizanje dugoročnog pozitivnog rezultata, masku s lukom primjenjivati ​​2 puta tjedno.

 

Ovo jednostavno, skromno prirodno sredstvo biće vam kao kraljevski poklon, jer lijepa i zdrava kosa je bogatstvo svake žene!

 

Masku stavljati na prljavu kosu. Poslije kosu oprati na uobičajeni način, toplom vodom sa šamponom i balzamom. Miris luka uopće se ne osjeća.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *