Pasulj je omiljeno jelo mnogima, a može se pripremati na mnogo načina i svaki je poseban doživljaj za gurmanska nepca. Njegov učinak na zdravlje takođe je značajan.

Naime, pasulj ima vrlo malo masnoća i kalorija, bez obzira na vrstu. Osim toga, odličan su izvor belačevina, B vitamina, folne kiseline i vlakana koja snižavaju holesterol.

Svi ga mogu konzumirati jer ne sadrži gluten. Ako ste na dijeti, slobodno se opustite uz jelo od pasulja s obzirom na vrlo malo kalorija i masti kojima obiluje, a istovremeno snabdeva telo magnezijumom i gvožđem.

Energije vam nakon jela od pasulja neće nedostajati, a telu će pružiti i pravu antioksidativnu zaštitu.

Mnogi će zastati pre pripreme pasulja znajući da nadima pa uzrokuje eventualne neprijatnosti zbog stvaranja gasova u telu. Ali, i za to postoji nekoliko trikova.

Mnogima je dobro poznato da će pasulj manje nadimati ukoliko pre kuvanja odstoji barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz bakine kuhinje, pasulj je dobro namočiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći.

Osim namakanja u vodi, kako pasulj ne bi nadimao, prilikom kuvanja u vodu stavite lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu ili đumbir čija svojstva sprečavaju kasniji nastanak gasova u telu.

 

Činjenica je i da slabo kuvani pasulj izaziva više gasova. Želite li to da sprečite, pasulj obavezno operite (čak i onaj iz konzerve) i kuvajte ga na laganoj vatri i duže, a ne na jačoj. Pranjem i namakanjem pasulj gubi šećere koji između ostaloga utiču na nadimanje, odnosno kasniju nadutost stomaka.

 

Naime, kada taj šećer dođe u debelo crevo, bakterija koja je zadužena za izgradnju proizvodi neprijatan miris gasa koji će morati da napusti telo. Iskusni kuvari savetuju da je pasulj dobro kuvan tek nakon što tri puta provri.

Pročitaj još:

AKO PROSIPATE VODU OD PASULJA, BUKVALNO BACATE NOVAC: Niste ni svjesni KOLIKO KORISTI IMA, pogledajte za šta sve može poslužiti tečnost!

Pasulj je omiljena namirnica, koja dugo može stajati u špajzu a potom nahraniti celu porodicu u nekom od ukusnih recepata, koji se uvijek spremaju u najvećoj šerpi ili plehu.

Pasulj ima i brojna blagotvorna dejstva na zdravlje, a da li ste znali da je voda u kojoj se kuhao pravo čudo za čišćenje kuće? Kada kupite pasulj i donesete ga u svoju kuhinju, najprije ćete ga potopiti, a onda kuati u “prvoj” vodi koja se inače baca.

To je velika greška! Ova voda nije dobra za ljudsku ishranu ali je pravo čudo za čišćenje kuće, naročito staklenih površina.

Supstance koje je ljuska pasulja pustila u vodu pomažu da prozori, ogledala, pa čak i stakleno posuđe budu čistiji nego ikada. Ovu vodu pomiješajte s vrelom vodom, sipajte u bočicu s raspršivačem, potom mješavinom poprskajte staklenu površinu i prebrišite. U smjesu možete dodati i malo alkoholnog sirćeta ako želite da tu površinu i dezinfikujete.

Dakle, sve što vam je potrebno da bi ogledalo, prozori ili stakleno posuđe blistali su pasulj, šerpa i malo dobre volje.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *